top of page

Farah Vrinds, "Hoe de documentaire The True Cost mijn perspectief veranderde en mijn inzicht vergrootte".

Bijgewerkt op: 29 jan.

“Ik wilde graag meer weten over duurzame mode en anderen helpen om ook de switch te maken…’’


Farah Vrinds is werkzaam als beleidsmedewerker op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Fashion is haar hobby, maar ze ontdekte dat kleding een grote impact op de wereld heeft. Daar wilde ze meer van weten. Wat zijn de mogelijkheden binnen duurzame fashion? Welke rol is weggelegd voor pre-loved items? En, op welke manier kan zij anderen hierin inspireren? In de zoektocht naar het antwoord op die vragen startte Farah aan de AFA met de opleiding Personal stylist sustainable fashion.Farah’s kijk op fashion is de laatste jaren rigoureus veranderd. “Ik ging altijd graag naar de stad om te winkelen en kocht ontzettend veel nieuwe kleding”, zegt zij. “Ik vond het belangrijk er goed uit te zien en wilde altijd met de laatste mode meegaan.” Dat veranderde toen ze de documentaire The True Cost zag. “Ik schrok enorm; ik wist echt niet dat fashion zo’n grote impact op de wereld heeft.’’ Uit schaamte kocht Farah lange tijd niets meer, maar ze realiseerde zich dat dat ook niet de oplossing kon zijn. “Ik zocht naar handvatten, wilde graag meer weten over duurzame mode en anderen helpen om ook de switch te maken. Zodoende schreef ik me in aan de opleiding tot Sustainable Fashion Stylist aan de AFA.’’


Tweeëntwintig weken lang zat Farah in de schoolbanken en genoot van de mix tussen de theorie en de praktijk. “De basiskennis van modegeschiedenis, kleuradvies en de verschillende figuren heb je allemaal nodig om uiteindelijk te kunnen gaan stijlen”, vertelt de vrouw die samen met haar man en twee kinderen in Zoetermeer woont. “Het stijlen van de modellen was echt mijn ding! Je kunt met kleding mensen écht in hun kracht zetten en zelfvertrouwen geven. Dat vond ik geweldig leuk om te leren.”De coachende rol van Victorien heeft Farah ook als heel prettig ervaren. “Victorien heeft mij goed begeleid en voorzien van fijne feedback”, vertelt de vrouw die in haar vrije tijd graag aan golfsurfen doet. “Victorien is kritisch, maar dat mag ook. Je wordt tenslotte opgeleid en ze wil je naar een hoger niveau brengen. Je kunt haar altijd bellen en om raad vragen. Ook buiten de opleidingsdagen om. Ze is heel benaderbaar; dat vond ik prettig.”


Farah combineerde de opleiding met een fulltimebaan. “Dat vond ik wel pittig”, zegt zij eerlijk. “Zeker aan het eind. Daar ligt de zwaarte van de opleiding en komt alles samen: het examen styling, het maken van een vlog en het maken en ontwerpen van een magazine. Die laatste twee dingen doe ik niet dagelijks en waren dus voor mij echt een uitdaging. Ik vond die weken heel intensief, maar het was het absoluut waard.”Cover Magazine van Examen

Personal stylist én eigen label

Farah heeft haar toekomstdromen helder in beeld. “Naast mijn werk op het ministerie, werk ik aan de oprichting van mijn eigen bedrijf als Sustainable Fashion Stylist”, vertelt zij vol trots. “Ik kijk er naar uit om aan de slag te gaan met kleur- en figuuranalyse en anderen te mogen stijlen met de kleding die hen in hun kracht brengt. En dan dus niet met fast fashion, maar met mooie duurzame merken of pre-loved items. Want daar is voor mij een wereld in opengegaan.’’ Daarnaast droomt ze van een eigen label. “Het moet een collectie zijn die duurzaam is. En wat fantastisch is; één van mijn medestudenten beschikt over een duurzame winkel.Zij heeft toegezegd dat ik mijn producten bij haar in de winkel mag verkopen. Zo heeft opleiding ook gezorgd voor een heel fijn en prettig netwerk. Fantastisch toch?!’’

Commentaires


bottom of page