top of page

Corine: “AFA Sustainable Styling Academy is onderscheidend door duurzame insteek”

Bijgewerkt op: 9 jan.

Corine Tijsen werkte jarenlang met veel plezier in de zorg. Toch bleef de vraag: is dit het? Om haar dromen te verkennen experimenteerde ze het naaien van eigen kleding én een Instagramaccount. Die combinatie viel bij haar volgers erg in de smaak en dat zette haar aan tot nóg meer actie: ze nam ontslag, begon een onderneming en schreef zich tegelijkertijd in voor de opleiding aan de AFA | Sustainable Styling Academy om haar kennis van styling en duurzame mode te vergroten.


Kleding en styling hadden altijd al Corines aandacht. “Wat kleding voor een vrouw kan doen, heeft me altijd al geïntrigeerd’’, begint zij te vertellen. “Ik heb er alleen nooit bij stilgestaan dat je hier ook je geld mee zou kunnen verdienen…” Ze genoot van haar werk in de zorg, maar toch bleef het knagen. “Zodoende begon ik een opleiding aan de fotovakschool in Rotterdam en specialiseerde mij in conceptuele fotografie. Ik ben dol op visueel vermaak, maar ontdekte dat ook dit mijn roeping niet helemaal was.”


Als tiener deed Corine al wat ervaring op met naaien, maar na de geboorte van haar zoon pakte ze die hobby echt weer op. “Wat in de winkels hing voor jongens vond ik zó kleurloos’’, zegt zij. “Het zelf naaien van kleding gaf mij wel de keuze voor kleur en print. Later stapte ik over naar het maken van kleding voor mezelf. Tegelijkertijd startte ik mijn Instagram-account en kwam ik in aanraking met duurzaamheid. Zo verlegde ik mijn focus naar biologische stoffen en duurzaam naaien en stylen. Door Instagram kwam ik erachter dat mijn passie echt hier lag…’’


Ben jij wel gelukkig?

En toen stelde haar collega opeens een prangende vraag: Ben je wel gelukkig? “Die vraag zette me aan tot nadenken’’, vervolgt Corine. “Het voelde als een uitnodiging om gehoor te geven aan mijn dromen. Dat heb ik gedaan. Ik nam ontslag in de zorg en besloot mijn dromen in de mode na te jagen. Zodoende schreef me in aan de AFA| Sustainable Styling Academy. Eindelijk! Ik had daar al vaker verhalen van gehoord, maar deze keer kwam ik ook echt in actie. Een fantastische keuze!”
Corine had al redelijk wat basiskennis van de styling. Toch ging een nieuwe wereld voor haar open toen ze daadwerkelijk aan de opleiding begon. “Het sustainable deel is nieuw voor mij”, zegt zij. “Bovendien is de kleurentheorie veel diepgaander dan ik gedacht had. Alles wat ik leer kan ik gelijk toepassen in de dingen die ik maak en in de opdrachten die ik krijg als styliste. Kleur heeft altijd al mijn interesse gehad, maar nu snap ik ook de theorie erachter. Dat is heel gaaf.”


Wat heb je al?

Volgens de studente is de AFA| Sustainable Styling Academy onderscheidend door haar duurzame insteek. “Waar het als stylist relatief gemakkelijk is om vooral veel sets te laten zien om zoveel mogelijk kleding te verkopen, is het veel mooier en duurzamer om iemands kledingkast als uitgangspunt te nemen. Wat heb je al? En op welke manier kunnen we daarin combineren of iets opnieuw stijlen? Dat vind ik heel gaaf en wakkert ook mijn creativiteit aan.”


Kennis brengen

Waar in de meeste opleidingen de studenten vooral kennis komen halen, voelt Corine zich hier uitgenodigd om ook haar eigen kennis te delen. “We hebben een kleine groep waarin veel persoonlijke aandacht is”, zegt zij. “Het lesprogamma wordt afgestemd op ons niveau en we kunnen van elkaar leren. Zelf voel ik de ruimte om de anderen te inspireren met mijn kennis van upcycling. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de ‘ambacht van het maken’ en dat kan ik de anderen laten zien. Zo leren we niet alleen van de opleiding, maar ook van elkaar. Een absolute verrijking.’’ @Ceetjemaakt

37 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page