top of page
IMG_6323.JPG

Over Victorien

Victory

De dag komt dat sustainabe fashion zegeviert over fast fashion, en mijn naam - Victorien - is eigenlijk symbolisch voor deze overwinning. De Victory van duurzamere keuzes boven gedachteloos consumeren. Ik geloof er volledig in en ik ben trots dat ik deze geweldige uitdaging mag aangaan.

De AFA Sustainable Fashion Academy is voor mij van onschatbare waarde. Twaalf jaar geleden werd deze academie opgericht door Corrie Angel, oorspronkelijk bekend als de Angel Fashion Academy. Het was hier dat ik in 2016 mijn opleiding tot personal stylist en imagocoach volgde. Eerder had ik een baan als HR Performance manager, maar ik merkte dat ik mijn creativiteit en passie voor mode niet volledig kon benutten. Al tijdens de opleiding viel het op dat ik altijd op zoek was naar duurzame stijloplossingen, vintage- en pre-loved kleding maar dat dit nooit ten kosten mocht gaan van de modieuze styling die ik wilde neerzetten.

Duurzaam en modieus gingen probleemloos hand-in-hand. Vanaf dat moment zijn sustainability en personal styling voor mij, onlosmakelijk met elkaar verbonden.

- SHTOSBYDAAN -0034- Shoot_afa_DeBank_2023.jpg

Na mijn opleiding

Na afronding van mijn opleiding, bleef ik nauw verbonden met mijn studiegenoten en met mijn mentor Corrie. Ze inspireert tot vandaag de dag, maar het is inmiddels ook al geruime tijd visa versa. In 2017 startte ik mijn eigen bedrijf als personal styliste en bleef verbonden aan het instituut als begeleider en examinator van nieuwe studenten.

Ik volgde de ontwikkelingen binnen de sustainable fashion vanuit mijn persoonlijke interesse op de voet. Ook omdat ik het als mijn verantwoordelijkheid als styliste zag, om bij mijn eigen klanten bewustwording te creëren.

De sustainable branche was nog een niche, maar de behoefte aan duurzame alternatieven voor de escalerende fast fashion industrie werd snel urgent.

Nieuwe generatie stylisten

In 2021 ging Corrie met pensioen en vroeg ze me of ik geïnteresseerd was om de opleiding over te nemen en deze te laten aansluiten op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame mode en styling. Alles viel op zijn plek en ik voelde meteen dat dit de juiste stap was voor mij.

Kort na haar afscheid organiseerden we een reünie voor oud-studenten van de afgelopen twaalf jaar, waarbij Corrie nog steeds als mentor fungeerde. Voor het eerst besefte ik dat ik nu de mentor moest zijn voor de nieuwe generatie stylisten, coaches en andere professionals in de duurzame modewereld.

Het is een rol die perfect bij me past en waar ik ontzettend trots op ben. Het houdt me scherp en daagt me uit, omdat ik er het beste van wil maken. Over twintig jaar hoop ik bij een reünie te zitten, genietend van een kop koffie, trots op alle ambassadeurs die ik heb mogen begeleiden naar het mooiste, dankbaarste en meest dynamische vak dat ik me kan voorstellen: sustainable styling.

En hopelijk hebben we dan met zijn allen bereikt dat sustainable styling geen modewoord meer is, maar een manier van leven.

IMG_6370.JPG

"Ik ben trots op de nieuwe generatie stylisten die ik heb mogen begeleiden naar het mooiste, dankbaarste en meest dynamische vak dat ik me kan voorstellen:
Sustainable Styling."

Mijn visie

Duurzaam Stylen

Duurzaam stylen bestaat voor mij uit drie zeer dynamische onderdelen: het kiezen van de juiste items, het vinden van eindeloos veel stijlcombinaties hiermee, en een goede verzorging van de aanwinsten om er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Waarom deze drie onderdelen dynamisch zijn? Omdat op het gebied van styling, fashion, duurzame stoffen, productieprocessen en verzorging iedere dag iets nieuws te melden lijkt. En daar zit de crux.

Er is oneindig veel informatie en er zijn heel veel prikkelende, creatieve en leuke ideeën en initiatieven om duurzamer te kopen en stylen. Deze informatie blijft alleen hangen bij een select gezelschap.

 

 

- SHTOSBYDAAN -0236- Shoot_afa_DeBank_2023.jpg
- SHTOSBYDAAN -0170- Shoot_afa_DeBank_2023.jpg

AFA slaat een brug

De consument wordt echter niet of onvoldoende bereikt. De AFA slaat daarom een brug tussen de wetenschap en de brede groep consumenten door actuele ontwikkelingen en (wetenschappelijke) onderzoeken toegankelijk te maken voor professionals in de sustainable fashion. Zij zijn de katalysator en zorgen ervoor dat de consument op een professionele en plezierige manier wordt voorgelicht.

Ik ben ervan overtuigd, en onderzoek ondersteunt deze visie (Next Fashion Retail https://nextfashionretail.nl/duurzaamheid-whitepapers/ ) dat consumenten duurzamere keuzes zouden maken als ze zouden weten welke alternatieven er zijn en hoe je als individu kunt bijdragen aan een duurzamere mode-industrie.

AFA Studenten zijn onmisbare ambassadeurs.

Studenten zijn daarom onmisbare ambassadeurs voor deze branche. Zij maken de informatie die nodig is toegankelijk en maken de consument bewust van de alle alternatieven en oplossingen. De joyfull solutions. Zoals ik ze vaak noem.

Ik ben ervan overtuigd dat deze kennis een open houding creëert bij klanten voor een nieuwe manier van kopen, stylen en verzorgen van kleding. 

 

Deze openheid stimuleert de positieve ontwikkeling waar we naar streven: de klant maakt bewuste weloverwogen keuzes bij het kiezen van kleding.

Miskopen zijn verleden tijd en kleding heeft een langere levensduur. Hierdoor verdwijnt er minder kleding op de afvalberg en houden we onze planeet schoner. Dit is mijn missie, are you in?

"AFA Studenten zijn onmisbare ambassadeurs"

Duurzaamheid, Sustainability en Joyfull solutions

Sustainable fashion is een breed begrip. Hebben we het over afval? Of het productieproces en de vervuiling die hiermee gepaard gaat of over ethische vraagstukken zoals kinderarbeid, arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen?

 

Hoewel ik alle facetten ontzettend belangrijk vind, kijk ik waar ik als individu verschil kan maken. Ik ben optimistisch, maar ook realistisch en weet dat ik de wereld niet direct kan veranderen. Maar ik kan vanuit mijn positie wel een steentje bijdragen. 

De sleutel tot verandering ligt volgens mij bij bewustwording en het bieden van alternatieven. Als mensen zich zouden realiseren dat we met z’n allen 554 miljoen kilo aan kleding in een jaar ‘wegdoen’, kan het toch niet anders dan dat we ons een beetje schamen. 

Op dat gevoel wil ik inspelen. Niet door mensen op de vingers te tikken, maar door leuke alternatieven te bieden en kopers bewust te maken van fashionable oplossingen met als doel kleding zo lang mogelijk in de gebruikersfase te houden. Dit zijn de joyfull solutions van de sustainable fashion industrie
 

IMG_6523_edited.jpg

Het is mijn missie om consumenten bewuste en duurzame keuzes te laten maken bij het aanschaffen, stylen en verzorgen van kleding. Hierdoor blijft kleding langer in de gebruikersfase, verlaagt het de co2 uitstoot ervan en is er minder afval afkomstig uit de kledingindustrie.

Bewustwording

Deze bewustwording creëer ik door alle beschikbare informatie over de consequenties van fast fashion, maar vooral ook de joyfull solutions en duurzame alternatieven toegankelijk te maken voor de consument.

Sustainable fashion professionals

Dit kan ik niet alleen en daarom leid ik sustainable fashion professionals op die direct contact hebben met de klant zoals stylisten, imago-adviseurs en winkelpersoneel. Zij hebben een ambassadeursrol en zorgen ervoor dat de juiste kennis bij de consument terecht komt.

Voor deze toekomstige ambassadeurs vertaalt de SFA wetenschappelijke studies, actuele ontwikkelingen, en het brede scala aan alternatieven naar laagdrempelige maar kwalitatief hoogwaardige opleidingen en trainingen op verschillende niveaus. 

Must Want Need

Professionele sustainable styling en fashion zijn hierdoor niet langer een niche, maar zijn door het toegankelijke studieaanbod een 'must, want en need' voor iedereen die werkzaam of geïnteresseerd is in de fashion industrie en door zijn of haar positie, dicht bij de consument staat.

- SHTOSBYDAAN -0286- Shoot_afa_DeBank_2023.jpg

Denktank Joyfull solutions

Door de kennis van de wetenschap en ervaringen uit de praktijk op landelijk niveau te verbinden, is SFA behalve opleidingscentrum een dynamische denktank voor prikkelende, creatieve fashionable manieren om bestaande kleding zo lang mogelijk te gebruiken.

Deze denktank is dan ook non-stop bezig met het bedenken van nieuwe verfrissende joyfull solutions binnen sustainable fashion en styling

Mijn missie

Mijn netwerk

 

Het netwerk van professionals uit het vak waar ik op bouw om mijn missie uit te dragen is groot. Er staat inmiddels een groot netwerk van oud studenten werkzaam in het vak. Zij dragen op unieke wijze bij aan het behoudt van de kwaliteit van de opleiding.  In de vorm van examinatoren, gastdocenten en beoordelaars.

ivanca.jpg

Ivanca Maas

Personal stylist & Imagocoach

Studio Lin maakt-4.jpg

Else Wakker

Sustainable Personal Stylist

kim.jpg

Kim Meijers

Personal Stylist

Isa_edited.jpg

Isa Hazelager

Sustainable Personal Stylist

Shoppunk princess

corrie.jpg

Corrie Verdonk

Youtube vlogger

IMG_3947.HEIC

Janneke Cloosterman

Sustainable Personal Stylist

Daarnaast onderhoud ik nauwe samenwerkingen en ga ik in gesprek met diverse stakeholders.

We bespreken carrièremogelijkheden, gaand de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid aan en delen actuele onderzoeksgegevens. 

"ik ben trots op de samenwerking met sterke merken en partners"

Logo-subtitle-01.png
130009-wauwcloset-logo.jpeg
Bib-Rdam_Logo-tag_left-aligned2x-358d60a4.png
detex.jpeg
750px-Party_for_the_Animals_logo.svg.png
20230510 Logo COSH! Square-Red.png
bottom of page