top of page

Christel Neppelenbroek brengt mode én duurzaamheid samenVoor Christel Neppelenbroek – styliste in haar eigen bedrijf EigenZinnige Stijl én in dienst bij het Modetheater in Zwolle - moet mode iets bijzonders zijn. In haar winkel adviseert ze haar klanten met nieuwe items, maar voor zichzelf struint ze het liefst vintage- en tweedehandswinkels af. Wie wil kan mee: Christel neemt haar klanten graag mee op circulair avontuur. De opleiding Sustainable Fashion aan de AFA was een dubbele verrijking: nu brengt zij mode en duurzaamheid samen.


Al vanaf haar 17e werkt Christel in de mode. “Ik heb altijd in kledingwinkels gewerkt”, begint zij te vertellen. “Op het moment dat ik kinderen kreeg, koos ik een andere weg en werd ik receptioniste op kantoor. Toch heeft het altijd gekriebeld. Ik wilde terug de mode in; het is echt mijn ding.”


Nu werkt zij bij het Modetheater en heeft daarnaast haar eigen stylingbureau. “Ik wilde mijzelf opnieuw uitdagen en een nieuwe verdiepingsslag maken’’, stelt zij. “Zodoende besloot ik mij in te schrijven voor de opleiding

aan de AFA. Want, wat is er nu gaande? Hoe kunnen we op een meer duurzame manier met mode omgaan? Ik krijg er ook vragen over in de winkel; hoe duurzaam zijn de merken die wij verkopen? Daar wilde ik mij graag verder in verdiepen.”


Sustainable Fashion

In de opleiding leerde Christel over de achtergrond van de verschillende merken. Hoe wordt kleding gemaakt? Op welke manier kun je dat controleren? Wat is greenwashing? En doen bedrijven echt wel wat ze beloven? “Deze opleiding heeft ertoe geleid dat ik voor mijn kledingzaak een inventarisatie heb gemaakt voor de merken die wij verkopen. Hoe duurzaam zijn zij echt? En hoe doen ze dat? Met behulp van deze inventarisatie kunnen mijn collega’s en ik onze klanten nog beter adviseren.”


Vintage shoppen

Daarnaast brengt Christel het geleerde direct in de praktijk met haar eigen Stylingbureau EigenZinnig. “Om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren welke mogelijkheden er zijn met vintage en tweedehands kleding, bied ik ‘Vintage shoppen’ aan. Dat kun je boeken voor jezelf, maar ook met een groepje zussen of vriendinnen. We bezoeken dan vintage- en tweedehandswinkels in Deventer of Zwolle. Ik leg de deelnemers uit waar ze op moeten letten. Welke items noem je echt vintage? Wat is tweedehands? Hoe werkt de kledingindustrie? En hoe vergroot je je kansen om mooie items te treffen? De deelnemers vinden het fantastisch! Er gaat echt een wereld voor hen open!”


Kleding

Naast de georganiseerde uitstapjes naar tweedehandswinkels, organiseert Christel ook regelmatig een Kledingruilevent. “Dat doe ik gewoon bij mij thuis vanaf de oprit”, licht zij lachend toe. “Vooraf verzamel ik alle kleding. Deze presenteer ik dan op verschillende rekken. Niets is geprijsd; je mag ervoor geven wat je wilt. En als je het liever tegen een ander item wilt ruilen, kan dat ook.” In de toekomst zou Christel daar graag nog iets aan toe willen voegen. “We zijn bezig met het opstarten van een kledingruilbieb. Dat zou helemaal fantastisch zijn! Duurzamer wordt het niet.”


Op de opleiding Sustainable Fashion kijkt Christel vol trots terug. “Ik vond het een feestje, echt waar!”, stelt zij vol enthousiasme. “Deze opleiding heeft mijn kennis op het gebied van duurzaamheid enorm verrijkt. Bovendien vond ik het echt een geweldige uitdaging en verdieping om anderen aan te kleden met tweedehands en vintage items. Door het meer te doen, word je daar meer bedreven in. Dus ja, als je van mode houdt en meer wilt weten over duurzaamheid, kan ik je deze opleiding zeker aanbevelen.”

122 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page