top of page

Sabien van der Leij gaf opleiding aan AFA als cadeau aan zichzelf

“Opleiding aan AFA was elke week een feestje!”


Een sabbatical. Daar was Sabien van der Leij uit Utrecht het afgelopen jaar aan toe. Even geen werk, maar de focus op haar persoonlijke ontwikkeling. Ze schreef zich in voor de opleiding Sustainable Personal Stylist bij AFA. Voor haar kwamen daar drie dingen samen: mode, styling en duurzaamheid. “Dit was echt een cadeau aan mezelf.’’


Als kind was Sabien al dol op programma’s waarin de deelnemers een make-over ondergaan. “Die transformatie vind ik nog altijd fascinerend”, begint Sabien te vertellen. “Het is toch geweldig dat je je schoonheid meer kunt laten zien als je de juiste kleding aantrekt?’’


Hoewel mode en styling geen rol spelen in het werkende leven van Sabien, heeft duurzame textiel daarin wel haar aandacht gehad. “Toen ik daar tijdens mijn sabatical meer over nadacht, viel alles op zijn plek. Ik besloot mijzelf de opleiding tot Sustainable Personal Stylist aan de AFA cadeau te doen.’’


En een cadeau was het! “Iedere week keek ik uit naar de vrijdag”, zegt Sabien. “Ik vond het heerlijk om me te laten onderdompelen in alles wat met mode en duurzaamheid te maken heeft. De modegeschiedenis vond ik heel interessant. Datzelfde geldt voor alle aspecten uit de duurzaamheid. Daar wist ik al veel van, maar het was goed dat weer even op te diepen, zeker nu het specifiek gericht was op mode.”Huiswerk

De druk van het huiswerk vond Sabien soms best pittig. “In het begin lijkt het mee te vallen, maar het wordt steeds meer”, zegt zij. “Dat kon wat mij betreft wel iets beter worden verdeeld.”


Styling

Bij het praktische onderdeel Styling was het echter andersom. “Daar had ik nog wel veel meer tips over willen horen’’, vertelt zij lachend. “Ik kon er echt geen genoeg van krijgen! Ik vond het geweldig.’’Leren kijken

Het mentorschap van Victorien beviel Sabien goed. “Ze is een fijn en prettig


mens en ontzettend benaderbaar”, stelt Sabien. “Ze geeft het goede voorbeeld en is een bron van inspiratie. Ik geloof dat ik nog nooit in zoveel tweedehands boutiques geweest ben!” Ook een wereld van kleur- en figuuradvies ging open. “Victorien leert je zó goed kijken”, zegt zij. “De theorie van de kleur- en figuuranalyse vond ik ontzettend interessant. Daar had ik nog veel meer van willen opslurpen. Die kleurtypes vond ik heel vernieuwend. Zodra de vervolgcursus over kleur begint, schrijf ik me in. Ik heb inmiddels ook mijn eigen kast aangepakt en via Vinted nieuwe dingen besteld die veel beter bij mijn kleurtype passen: practise what you preach.”
De opleiding aan de AFA heeft Sabien helemaal in beweging gebracht; er stroomt van alles. “Ik ga aan de slag als personal styliste om vrouwen weer te laten stralen en hen te inspireren in duurzame opties”, vertelt zij trots. “Daarnaast zou ook graag op zakelijk vlak aan de slag gaan met diverse textielprojecten. Als ik daar een combinatie van kan maken, zou dat helemaal geweldig zijn.”


Comments


bottom of page