top of page

Janneke Cloosterman: “Ik heb altijd al de schoonheid van tweedehands dingen gezien”Janneke Cloosterman is dol op tweedehands; zowel op het gebied van meubels als voor kleding. “Ik heb altijd al de schoonheid van tweedehands dingen gezien”, licht zij toe. “Ik had nooit verwacht dat ik daar ook mijn werk van zou kunnen maken. Na het volgen van de opleiding Sustainable Fashion bij de Angel Fashion Academy ben ik er 100% van overtuigd dat ik hier verder in wil.”


Janneke studeerde aan de Universiteit en had jarenlang een goede baan in de re-integratie- en vitaliteitsector. “Toch begon het gevoel te knagen dat ik daar niet meer op mijn plek zat”, vervolgt Janneke. “Ik ben echt een doener en wilde graag een baan waar ik meer van mijn creativiteit in kwijt kon.” Zodoende volgde zij een loopbaantraject. Met haar coach sprak zij over de dingen waar ze blij van wordt: mode, tweedehands items, mooie dingen maken… “Ik had nooit verwacht dat ik daar op mijn werk van zou kunnen maken”, stelt de vrouw die zelf uitsluitend tweedehands kleding draagt. “Toch bleek dat al heel lang de rode draad in mijn leven.…”Zodoende maakte Janneke een ommezwaai en schreef zich in voor de opleiding tot Sustainable Fashion Stylist bij de Angel Fashion Academy. “Voor mijzelf doe ik alles op gevoel”, stelt de moeder van twee kinderen. “Dat gevoel vond ik niet toereikend om ook andere goed kunnen adviseren. Ik wilde meer leren over stoffen, kleuren en styling. Bovendien wil ik mij verder verdiepen in het duurzame stuk. De opleiding bij de AFA sloot daar naadloos op aan.”


Kleine groepen

Ruim twintig weken lang trok Janneke op met haar studiegroepje. “Wij waren maar met zijn drieën”, stelt Janneke. “Ook dat vond ik heel prettig. Voor mij voelde dit niet alleen als een opleiding; dit voelde ook echt als een wekelijks uitje. Natuurlijk was er genoeg huiswerk en moest ik hier veel tijd aan besteden, maar omdat ik hier echt graag zelf mee aan de slag wilde en mijn doel zo helder voor ogen had, voelde het ontzettend goed.”


Nu staat Janneke aan het begin van een nieuwe carrière. Ze is Sustainable Stylist. “Ik heb even gedroomd van een eigen tweedehandswinkel”, vervolgt de veelzijdige vrouw. “Dat blijkt toch niet helemaal wat ik wil; het bindt mij teveel vast. Toch laat ik die wens niet helemaal varen. Ik heb sinds kort de sleutel van een loods waarin ik mijn eigen kleding verkoop. Dat is mijn circulaire collectie bestaande uit allemaal persoonlijke stukken.”


Daarnaast gaat Janneke graag met haar klanten op pad. “Mijn doel is dat iedereen kan uitstralen wat hij of zij van binnen voelt”, stelt zij. “In de opleiding heb ik geleerd dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ik ga graag met de ander op ontdekkingsreis: wat wil je uitstralen? Wat is je pasvorm? Wat zijn de kleuren die je het mooiste staan? En hoe komt het eigenlijk dat je sommige kleding uit je kast helemaal niet draagt? Zijn er wellicht nieuwe combinaties te maken? Ik ga graag met klanten op pad om kleine stapjes te maken op weg naar een meer duurzame garderobe.’’


Maak kennis en probeer uit

Voor wie twijfelt of de opleiding aan de Angel Fashion Academy goed past, heeft Janneke nog een tip: “Ik zal altijd adviseren om eerst even te bellen met de persoon die daadwerkelijk de opleiding geeft”, stelt ze. “Dan krijg je de informatie die je zoekt. Laat je niet doorverwijzen naar de website, maar pols of je persoonlijke aandacht krijgt. Daarnaast kun je ook altijd één of twee lessen meedoen om het uit te proberen. Het aanbod is groot; dat maakt de keuze niet gemakkelijk. Kies altijd voor een opleiding die bij jou past. Voor mij was dat AFA: kleinschalig, betrokken, flexibel en professioneel. Hier heb ik absoluut de juiste basis meegekregen en ik kan zeggen dat ik zonder deze opleiding niet zover gekomen zou zijn.”


Janneke Cloosterman

Insta: @thesustainablestylist.nl

132 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page