top of page

Else Wakker over opleiding aan AFA Sustainable Personal Stylist

Bijgewerkt op: 27 jul. 2023

“Let’s do it! Je leert over mode, duurzaamheid en ontzettend veel over jezelf”


Else Wakker volgde de opleiding Mode & Maatkleding aan het ROC in Den Haag, maar miste de verdieping. Ze wilde méér weten van personal styling, mode en duurzaamheid. Zodoende schreef ze zich in aan de AFA voor de opleiding sustainable personal stylist. “Die opleiding heeft me zoveel gebracht”, zegt zij. “Niet alleen op het gebied van kennis over mode en de mode-industrie, maar ik heb ook veel geleerd over mezelf.”


In eerste instantie moest Else een beetje wennen op de AFA. “De eerste beoordeling die ik daar kreeg, was een zes’’, vertelt Else. “Dat was ik helemaal niet gewend; de opleiding aan het ROC ging mij gemakkelijk af. Daar haalde ik voortdurend negens en tienen.’’ Hoewel een beetje teleurgesteld over haar beoordeling, liet Else zich niet uit het veld slaan. “Ik moest gewoon wennen aan Victorien en haar manier van beoordelen. Pas later realiseerde ik me dat ze écht het beste uit haar studenten wil halen en hen wil stimuleren met goede feedback. Zodoende werd mijn niveau echt omhoog getild.’’
Lesinhoud

Else genoot van het vak Modegeschiedenis en het maken van de moodboards. “Wat ik ook ontzettend leuk vond, was de wekelijks terugkerende opdracht over de media. Wat valt op? Wat heb je gezien? Zo werd ik uitgedaagd om net iets verder te kijken en een onderzoekende houding aan te nemen.” Het praktische onderdeel Styling vond Else het minst leuk. “Dat komt ook omdat ik het heel spannend vond om mensen aan te kleden”, zegt zij. “Ik ben perfectionistisch en wil het graag goed doen. Dat zat in het begin wel in de weg. Nu heeft het mij geleerd dat ik een leerproces meer moet accepteren; ik hoef niet alles gelijk te kunnen.” Toch heeft Else goede herinneringen aan de diverse stylingopdrachten. “Bij een van de opdrachten moesten we een vrouwelijk model aankleden met uitsluitend tweedehands kleding’’, zegt zij. “Het was ingewikkeld om alle kleding voor haar te vinden, maar ‘t is zo goed gelukt! Daar ben ik dan echt wel weer trots op!”


Eindopdracht

Als eindopdracht maakte Else een magazine, gericht op duurzame lingerie. “Dat heeft mij weer gebracht dat ik een dagje mocht meelopen bij SuperBra in Rotterdam en dat ik nu een stage heb bij Livera”, vertelt Else vol trots. “Dankzij de opleiding durf ik veel gemakkelijker connecties te leggen en op mensen af te stappen. Voor dit collegejaar heb ik mij ingeschreven voor de opleiding Lingerie maken aan de Modevakschool.”Droom

Voor Else ligt de toekomst nog helemaal open. “Wat ik precies ga doen weet ik nog niet, maar ik droom van een atelier waar circulariteit, lingerie en een sociale werkplaats samenkomen”, zegt zij. “De opleiding aan de AFA vormt daarvoor een prachtige basis. Het leert je je dromen concreter maken. Victorien bleef me prikkelen en hielp me enorm om mijn creativiteit te laten stromen. Ik voel me uitgedaagd en bruisend en ben het afgelopen jaar enorm gegroeid op persoonlijk vlak. Dat is ook zichtbaar in mijn eigen kledingstijl. Die is veel kleurrijker geworden. Victorien daagt je uit om te dragen waar je goed in voelt en dat heeft ook een weerslag op hoe je je mentaal voelt. Ja, ik kan de opleiding dus op alle vlakken aanbevelen. Mocht je nog twijfelen, ik zou zeggen: let’s do it!”
42 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page