top of page

#30keerdragen ofwel #30wearschallenge

Gemakkelijker bewust kiezen; Wear over waste!

Als Stijlcoach krijg ik vaak de vraag “hoe maak ik bewustere keuzes tijdens het aanschaffen van kleding?” Mijn antwoord is dan; Stel jezelf, al in de paskamer, deze cruciale vraag: ga ik dit kledingstuk zéker 30 keer met plezier dragen?


Als je dat niet van plan bent, koop het dan niet. Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om bewust te winkelen en ervoor te zorgen dat je kledingstukken écht een waardevolle aanvulling zijn voor je garderobe.


Foto: Joanne de Lijster

Wat betekent deze regel nu eigenlijk? Waar komt de regel vandaan?

In 2016 bedacht ecofashion-pionier Livia Firth de "dertig keer dragen regel" om mensen te helpen bewustere modekeuzes te maken. Het idee is eenvoudig: koop alleen kleding waarvan je zeker weet dat je het met plezier minstens 30 keer zult dragen.


Voor sommige mensen lijkt deze regel vrij simpel haalbaar, vooral als je iemand bent die zich meerdere keren per dag omkleedt. Maar dat geldt niet voor iedereen. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om een kledingstuk minimaal 30 keer te dragen, vooral als je graag van afwisseling houdt en er elke dag nét iets anders uit wilt zien. “Want anders wordt het misschien wat saai?”


Wears en Impact

Door je kledingstukken vaak te dragen, kun je een significante impact hebben op het milieu. Het interessante is dat het verdubbelen van het aantal keren dat je een kledingstuk draagt, leidt tot een indrukwekkende 44% vermindering van de CO2-uitstoot*.

*( Fast Fashion onderzoek; vermindering van de negatieve impact. Opdrachtgever Ministerie I&W 4 juni 2020, door kplusv p.26 Wanneer het aantal keren dat een kledingstuk gemiddeld wordt gedragen wordt VERDUBBELD, zou de CO2 impact van ditzelfde kledingstuk 44% lager zijn”) Ellen MacArthur FoundationWat kun je doen om kleding 30 keer met plezier te dragen?

Analyseer! Ga op onderzoek uit in je eigen kast, welke items draag je graag en waarom? Let op de criteria waaraan die items voldoen. Dat kan naast comfort ook kwaliteit, materiaal, vorm en kleur zijn. Kijk ook eens naar de kleding die je nauwelijks draagt. Waarom is dat zo? Maak lijstjes zodat je scherp hebt wat je fijn vindt om te dragen en wat niet. Als je de criteria van beide kent, weet je beter waar je naar op zoek moet. Hierdoor zul je kleding met plezier dragen en beter weten welke nieuwe items aan jouw voorkeuren voldoen.


Hoe draag je kleding 30 keer zonder dat het saai wordt?

Wakker je aankleed creativiteit aan! Combineer en zet een kledingstuk op verschillende manieren in. Die doorknoop blouse is ook een jasje! Neem daar écht eens tijd voor.

Laat je inspireren door kleuren, vormen, stoffen en materialen. Kijk naar stijliconen of mensen op straat voor nieuwe ideeën. Maak een (digitaal) moodboard om je eigen stijl te ontdekken en te visualiseren. Ontdek zo je eigen stijl.

Vind je het lastig om je eigen stijl te bepalen? Overweeg dan een kleur- en stijlanalyse bij een duurzame personal stylist. Dit geeft je meer inzicht in wat bij je past. Maak ook gebruik van de kennis van de verkoopsters/verkopers en overleg hoe zij dit kledingstuk zouden combineren. En vergeet vooral niet om te kijken naar de kleding die al in je garderobe hangt! Er zijn vaak talloze mogelijkheden om nieuwe combinaties te maken met wat je al hebt.Tips voor extra wears;

  • De eerste tip is een hele simpele: koop minder kleding, dan zul je automatisch vaker de kleding die je al hebt dragen!

  • Nog een fijne en vrij eenvoudige; kleding delen. Koop bijvoorbeeld een trui samen met een vriend, vriendin of partner, dan haalt dat kledingstuk die 30 keer met gemak. Als samen delen met vrienden niet jouw ding is, kun je eens kijken bij een kledingbibliotheek of garderobeverhuurservices. Vergeet ook de kledingruiltassen in je buurt niet.

  • Re-Style! Ben je uitgekeken op een kledingstuk, Ga voor een make-over. Zet nieuwe knopen op een bloesje, verf het kledingstuk in een andere kleur of maak van twee kledingstukken één. Heb je zelf twee linkerhanden? Er zijn online genoeg upcycle- en restyle-talenten te vinden die je kunnen helpen.

  • Haal meer uit je kleding door te experimenteren met laagjes. Draag bijvoorbeeld een coltrui onder een bloesje of jurk, een trui over een jumpsuit, of een rok over een jurkje zodat je een toffe nieuwe top hebt. Draag een doorknoopjurk open als een lange jas over een broek en shirtje. En hopla door te spelen met laagjes kun je ook seizoensgebonden kleding langer dragen.


Tips voor het onderhouden van je aankleed creativiteit;

  • Experimenteer met materialen, verschillende stoffen en prints. Durf hiermee te spelen om nieuwe looks te creëren.

  • Investeer in accessoires zoals riemen, oorbellen, kettingen en haarbanden. Met deze items kun je elke outfit compleet maken en een geheel nieuwe uitstraling geven aan dezelfde kleding.

  • Toe aan next level? Geef je zelf nog meer Challenges! Daag jezelf bijvoorbeeld uit om twee keer per week een jurk te dragen, een hele week geen jeans te dragen, of ga voor de “Re-friend” challenge en draag een week lang je minst gedragen kleding. Vaak zul je merken dat je opnieuw de liefde voor die kledingstukken vindt en herontdekt wat je nog steeds met plezier kunt dragen.

  • Klaar voor het expertlevel? Zoek online naar challenges zoals #stylingnotshopping of #showofyourclosetchallenge. Deze uitdagingen stimuleren je om op creatieve wijze met je kleding om te gaan en je eigen stijl verder te ontwikkelen.


Kortom haal alles uit je kast wat erin zit! Gun je kleding meer tijd om gedragen te worden dan om in je kast te hangen.
Artikel Credits en tips: Victorien van Duuren, Hermien Buis en Sara Dubbeldam.


25 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page