In willekeurige volgorde komt hier mijn top tien van inspirerende vrouwen die de fashion business voorgoed hebben veranderd.
Iris Apfel
Stijlicoon zijn als je bijna honderd bent, wie doet het haar na? Eigenlijk kwam ze pas in beeld toen ze allang met pensioen kon gaan. Ineens had iedereen het over haar, en als je haar ziet past de term stijlicoon naadloos bij haar; niemand ziet eruit zoals Iris en komt er ook nog mee weg. Veel anderen proberen het wel maar het effect is zelden zoals bij Iris. Mede door haar zijn oudere vrouwen ineens in beeld als potentiële klanten en worden ze serieus genomen door merken en winkels. Als je haar niet kent ga dan de documentaire kijken die over haar gemaakt is. Te zien op Netflix. Heel inspirerend.
Cecile Narinx
Inmiddels stijlredacteur bij Volkskrant magazine en daarvoor hoofdredacteur bij Harpers Bazaar. Schrijft boeken over mode, zoals “Geluk is een jurk.” Ze kan op een begrijpbare en invoelbare manier vertellen over mode en dat mode zoveel meer is dan een leuk jurkje aantrekken. Dat mode iets zegt over de maatschappij waarin wij leven en dat de issues waarmee wij te maken hebben allemaal terug te zien zijn in de mode en in het straatbeeld. Ze heeft veel kennis en kan dat goed overbrengen. Op een leuke en humoristische manier.
Phoebe Philo
Was hoofdontwerper bij Céline en introduceerde daar de draagbare mooie mode voor vrouwen. Zijn mannelijke designers nogal eens geneigd te vergeten dat vrouwen nu eenmaal borsten en billen hebben maar niet continu als sekssymbool bekeken willen worden door mannen, daar heeft zij de volwassen moderne vrouw - met een eigen mening - op de kaart gezet. Prachtige kleding met een verhaal.
Isabel Marant
Is als designer beroemd geworden door haar makkelijke kleding met veel streetwear invloeden. In dit geval hebben vooral modellen haar kleding op de kaart gezet. Die wilden namelijk na alle catwalkshows weleens iets makkelijks aantrekken. Joggingbroeken, hoodies, shirts met opdrukken en sneakers. Dit werd daardoor bekend als kleding voor “models of duty”.
Diana von Furstenberg
Zij is de designer die het inmiddels wereldberoemde overslagjurkje (of wrap dress) heeft ontworpen. Een musthave voor elke vrouw. Het is makkelijk om aan te trekken, past bij elk figuur, zit heerlijk en je bent direct aangekleed om uit te gaan. En is uiteraard enorm veel gekopieerd.
Stella McCartney
Zodra Stella was afgestudeerd als modeontwerper heeft ze zich laten kennen als iemand die tegen dierenleed is dus ook geen leer en bont gebruikt in haar collecties. Dit deed ze in een tijd dat dit nog niet gebruikelijk was. Consequent heeft ze gedaan wat ze beloofde. En daarbij maakt ze mooie draagbare kleding voor de actieve werkende vrouw met een gezin. Precies wat zij zelf ook is.
Carole Jackson
Zij heeft het Kies-je-Kleur systeem op de kaart gezet en daarmee miljoenen vrouwen (en mannen) geïnspireerd. Haar boeken heb ik (letterlijk) stukgelezen en uit eigen ervaring weet ik dat het systeem werkt. Zij heeft laten zien dat iedere vrouw er prachtig uit kan zien, of je nu rijk bent of arm, dun bent of stevig. en het enige geheim is het dragen van (de goede) kleur.
Laura de Jong
Ooit was ze studente aan het Amfi en als afstudeerproject bedacht zij de Free Fashion Challenge. Daarbij koop je een jaar lang geen kleding, dus ook geen sokken of ondergoed. Doel is natuurlijk mensen te laten beseffen dat het anders kan en anders moet. Inmiddels is dat al zo’n zeven jaar geleden maar nog steeds is ze bezig met sustainable leven op alle gebied.
Victoria Beckham
In eerste instantie werd er natuurlijk nogal lacherig over gedaan. ‘Posh Spice die ineens denkt dat ze ook verstand van mode heeft…’
De tijd heeft al bewezen dat ze dat wel degelijk heeft. Ze is zelf het lopende uithangbord van haar merk; fashionable kleding voor de werkende vrouw die houdt van kwaliteit. En ze laat zien dat ze geëvolueerd is van zangeres in een meidenband naar een volwaardig speler in de modeindustrie.
Kiki, Nermien, Yvonne, Kim, Victorien, Sadaf, Kinke, Heleen, Manon, Hafsa, Yoni, Sophie, Tamisha, Sissy, Ilse, Claire, Aziza, Natalia, Nadia, Marijntje en alle andere studenten die nu nog bezig zijn hun eigen plek te verwerven in de modeindustrie.
Het kost je ongeveer 10.000 uur om ergens mee bezig te zijn voordat je een specialist bent. Dat geldt voor topsporters maar ook voor andere succesvolle mensen. Succes ontstaat niet in een nacht, daar hoort hard werken bij, passie en doorzettingsvermogen. En het vaste idee dat jij de (jouw) wereld kunt veranderen. Van de ongeveer honderd studenten die wij nu hebben afgeleverd zijn er een heleboel heel goed bezig. Gestaag bouwen ze aan hun kennis, ervaring en bekendheid, om dan ineens - zo lijkt het dan voor de buitenwereld - boven te komen drijven. Daarom een plekje in deze top tien voor al onze inspirerende studenten!
Comments