top of page

“De opleiding Sustainable Fashion was een cadeau aan mezelf”Nu heeft Karien Bruurs een eigen label


Wat begon met liefde voor kleding en kijk op mode, groeide voor Karien Bruurs uit tot een eigen kledinglabel: krien.b De opleiding Sustainable Fashion gaf haar het juiste duwtje in de rug. Haar kleding is te koop bij Ooit en Nooit in Utrecht. Wellicht breidt dat aanbod zich in de toekomst nog verder uit.


Als tiener had Karien al een eigen smaak voor kleding. “Ik ben opgegroeid in een klein dorp in Brabant en had altijd het gevoel dat ik werd aangekeken als ik iets “raars” aan had”, begint zij te vertellen. “Zodra het kon, verhuisde ik naar Utrecht. Daar woon ik nu al meer dan 30 jaar en heb ik een leuke baan als beleidsadviseur in de Jeugdzorg.” Hoewel Karien enorm geniet van haar werk, mist zij daarin soms haar creativiteit. “Als hobby ga ik al jaren naar naailes”, vertelt de Utrechtse. “Een groot deel van mijn eigen kleding is zelfgemaakt. Bovendien heb ik er veel plezier in.’’


Ook shoppen is een van de grote hobby’s van Karien. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar zussen en vriendinnen. Ze weet precies wat bij hen in de kast hangt en hoe ze nieuwe items met deze garderobe kan combineren. “Zoals sommige mensen naar auto’s

kijken, kijk ik naar de kleding. Ik kan het niet niet-zien. Dat is altijd al zo geweest; kleding is een uiting van iemands identiteit en dat maakt mij altijd nieuwsgierig.” Om haar kennis van mode, kleuren en figuren uit te breiden, besloot Karien zich aan te melden voor de opleiding Sustainable Fashion bij de AFA. “Deze opleiding was een cadeau aan mezelf. Ik wilde mijn hersenen stimuleren en creativiteit aanwakkeren. Bovendien zie ik het als een mooie tegenhanger van de zware kost die mij bezighoudt in mijn werk.”


Next level

Voordat Karien aan de opleiding begon had zij het gevoel over heel wat basiskennis te

beschikken. “Inmiddels weet ik dat ik echt nog amateur was”, lacht Karien. “De opleiding was next level! Ik heb zoveel geleerd! En van dingen die ik onbewust al deed, ben ik mij nu veel meer bewust geworden. Dat geeft een mooie verdieping.”


In de opleiding Sustainable Fashion staat duurzaamheid centraal. “Dat is en blijft een lastig onderwerp. Want, wat is eigenlijk duurzaam? Dat is van zoveel facetten afhankelijk. Waar komt een product vandaan? Hoe is het gemaakt? En, onder welke omstandigheden is het vervoerd en verwerkt? Ik merk dat mijn kennis hierover enorm toegenomen is. Bovendien is mijn kritische blik flink aangewakkerd.”


Een andere les die Karien leerde, is dat het oog altijd behoefte heeft aan evenwicht.

“Mensen die in evenwicht, ofwel balans, zijn, worden als mooi ervaren’’, zegt zij. “Waar

iemands lichaam uit balans is, kun je dat goed herstellen met kleding. In de opleiding hebben hiermee geëxperimenteerd.” Ook de kleurenleer heeft Karien veel inzicht gegeven. “Nu weet ik welke kleuren bij mij passen en welke kleuren goed op elkaar aansluiten”, zegt zij. “Die wetenschap is heel waardevol: als je weet welk kleurentype jij bent en welke kleuren in het spectrum vallen, kun je je kast daar helemaal op afstemmen. Als je dat doet, heb je daar veel profijt van; dan past alles bij elkaar.”Om vervolg te geven aan haar creatieve talent en haar nieuw opgedane kennis, is Karien een eigen kledinglabel gestart. “Dat label richt zich volledig op het aanpassen van reeds bestaande kleding’’, legt de creatieve vrouw uit. “Daarvoor maak ik gebruik van kleding uit een tweedehandswinkel die na een bepaalde periode nog niet verkocht is. Deze kleding vermaak ik. Zo maak ik van twee bloesjes één of maak ik van een jurk een rok.

In de winkel Ooit & Nooit in Utrecht heb ik een eigen rek waar ik deze items onder mijn label krien.b verkoop. Daar kreeg ik veel positieve reacties op.” Stiekem droomt Karien ervan haar werkzaamheden voor haar eigen label in de toekomst uit te breiden, maar die stap vraagt om spannende keuzes. “Misschien zou ik mijn kleding wel in meer winkels willen verkopen, of een webshop willen starten”, stelt zij voorzichtig. “Maar, zover is het nog niet. Ik geniet enorm van wat ik nu heb. En één ding weet ik zeker: als ik niet

aan de opleiding was begonnen, had ik dit niet eens gedurfd! Ik ben mezelf dus enorm

dankbaar dat ik dit cadeau gedaan heb en ben trots op waar ik nu sta.” @krien.b

112 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page