top of page
victorien.JPG

Over het vak personal shopper

Victorien van Duuren, eigenaar en opleider Angel Fashion Academy

Naast  eigenaar en opleider van Angel Fashion Academy, ben ik ook actief als personal stylist voor mijn klanten. Op die manier hou ik connectie met de ontwikkelingen in de markt en blijf ik bij op het gebied van fashion trends, in fashion retail, duurzaamheid en klantbehoeften. Die kennis en ervaringen deel ik weer met de studenten van Angel Fashion Academy.


Het vak personal shopper
Wat het vak personal shopper zo leuk maakt is de veelzijdigheid ervan. Als fashion stylist wil ik natuurlijk het liefst bezig zijn met het spotten van trends en ontwikkelingen in de mode en fashion branche. Wanneer ik voor mijn klanten aan de slag kan met een opdracht, vind ik het elke keer weer een fantastische uitdaging om de juiste outfit te vinden die aansluit bij de wensen en stijl van mijn klant. 

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Wat ik doe als Personal shopper?

Wanneer ik start met een nieuwe klant, begin ik altijd met een persoonlijke intake. De intake is een persoonlijke kennismaking tussen mij en mijn klant, waar we nader kennis maken en samen ontdekken of we een goed klik hebben samen. Als personal shopper is dat heel belangrijk. Ik wil dat mijn klant mij vertrouwd en open en eerlijk tegen me kan zijn, net zo als ik zelf ook open en eerlijk tegen mijn klant wil zijn. Feedback is namelijk belangrijk, zeker op het gebied van styling. De klant moet zich naast de keuze voor de fashion stijl ook lekker voelen bij het gekozen fashion imago.

Tijdens de intake bespreek ik de wensen en behoeften van de klant. Veelal is er een achterliggend doel, bijvoorbeeld fashion styling voor een presentatie of een event. Ook regelmatig heb ik klanten die hun garderobe willen opfrissen. We bespreken de specifieke wensen. Veelal doe ik een kast-check om uit te vinden wat de huidige kledingstijl is en welke items al beschikbaar zijn. Vanuit duurzaamheid vind ik dit belangrijk. Vaak kunnen kledingstukken opnieuw ingezet worden in combinatie met andere items en wanneer dit niet kan bespreken we altijd of we die stukken een 2e leven kunnen geven. 

Na de intake en bij een goede klik, plan in een vervolgafspraak voor een eerste sessie. Ik licht toe hoe ik werk, wat de kosten zijn en schets een beeld van wat de klant kan verwachten. 

De eerste sessie, kleur, figuur en stijlanalyse

Nu gaat het echte werk beginnen. In deze sessie ga ik met de klant aan de slag om een goede kleuranalyse te doen, bespreken we het figuur (ik kijk naar de verhoudingen en vorm) en kijken we samen aan de hand van voorbeelden en kledingstukken welke stijl het beste past bij de wensen van de klant. Deze sessie vormt de basis voor het vervolg als personal shopper, want met deze informatie kan ik zelfstandig of samen met de klant gaan shoppen. Sommige klanten die bijvoorbeeld voor zakelijke events styling vragen hebben zelf geen tijd om te gaan shoppen. In dat geval doe ik dat dus. Ik ga dan zelfstandig aan de slag. Na mijn inkopen plan ik een pas-sessie en maken we keuzes. Soms laat ik de kleding direct sturen aan de klant doen we zelfs online pas-sessies om tijd te besparen. 

Duurzaamheid

De fashionindustrie is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Als personal shopper en opleider van Angel Fashion Academy richt ik me dan ook op duurzame fashion. Dat betekent dat ik kijk naar de herkomst van kleding, de gebruikte materialen, de toepasselijkheid en de levensduur. Ik ga tijdens mijn personal shopping ook geen vintage fashion uit de weg, maar neem deze juist altijd mee in de speurtocht. Kledingstukken van mijn klanten die niet meer gedragen worden gunnen we een tweede kans en breng ik naar een kringloopwinkel of tweedehands boetiek voor doorverkoop. Op die manier dragen we allemaal bij aan meer duurzaamheid in fashion.

Wil jij ook aan de slag als personal shopper? Check dan onze opleidingen

bottom of page